查看: 5196|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] [教學] 錄片教學-口-

我諗如果大家發影片post,應該會發係貼圖區吧-口-...
影片可以將圖片表達唔到既野(例如整個pvp/打王過程/故事)表達出黎-口-
但係可能唔知個個識錄片,所以我係到教下大家-口-

首先下載左個錄片程式先- -
(我好耐之前下載左,唔知呢個係咪咩試用版- -如果唔得自己去yahoo搵- -)
http://www.3dcenter.de/downloads/files/cb46p71/fraps.zip

安裝好之後就set野-口-

應該係咁set就錄得-口-

大家最好最好係開完game先開個錄片程式-口-
當你想錄片果陣,就按你set左果個制-口-
錄片,按多一下就得@口@
但係,錄完之後,佢會出左個好大好大既avi檔
跟住就要下載下面既檔案
可以將avi檔轉做rm(會細左超多-口-)
http://www.video-converter.net/videocon.exe
cracked↓
http://www21.fixdown.com/endown/arn-c13b-2004-08-12.rar

Originally posted by 草帽仔 at 2006-8-24 17:08:
[轉帖]
影片壓縮轉換

我是用一個簡單的轉換程式(就是因為很簡單才用),大家有其他轉換程式可自備啊!安裝執行「video131.exe」,然後將「CR」資料夾入面的東西放到「C:\Program Files\AVI MPEG Video Converter」取代原本的檔案。

使用簡介:
1. 「Open Video File」選擇你 Fraps 的錄像
2. 「Output Format」選擇你想輸出的影像格式
3. 「Save To Video File」選擇你轉換後影片的儲存位置
4. 按「Convert」鍵開始轉換
------------------>影片壓縮/轉換程式下載<------------------

影片壓縮轉換建議
影像格式選「WMV」,會是最多人看到(用 Windows 內置的 Media Player),但選擇「RM」格式影像檔會比較小,畫面文字會較為清楚,大家要自行取寫喔!

至於按 Convert 後程式會追問格式的詳細壓縮規格,大家可以自行試試哪種是你想要的質素,當然質素越高,影像檔體積會越大!

格式建議:
WMV:Video for broadband film (768Kbps)
RM:350k VBR Download 或 450k VBR Download

咁就應該得嫁啦-口-......
希望多d人發影片post吧-口-...

[ Last edited by 小神 on 2006-8-24 at 05:20 PM ]

回復

幾好幾好~話雖呢個軟件都有好多教學,但難凡大有人肯係度貼,分我就一定加~
如果愛歡迎的話我就加多d分,所以e家唔俾住
回復 支持 反對

我想問咁點樣張 張圖變細
(即係整到人地放到上去做頭像咁細)
回復 支持 反對

Originally posted by 殘S影 at 2006-8-23 19:53:

雖然唔係好明-口-...但係影片唔可以做頭像的-口-...
至於變細,可以揀half-size
回復 支持 反對

Originally posted by 殘S影 at 2006-8-23 19:53:

張圖囧??我諗你講緊段片點縮細呀??
其實做gif個程式都可以縮啦~教學你可以係壇到搵下
回復 支持 反對

Originally posted by 小神 at 2006-8-23 14:33:
我諗如果大家發影片post,應該會發係貼圖區吧-口-...
影片可以將圖片表達唔到既野(例如整個pvp/打王過程/故事)表達出黎-口-
但係可能唔知個個識錄片,所以我係到教下大家-口-

首先下載左個錄片程式先- -
(我好 ...

thx@@!

但係...有幾個問題=v=

1. avi雖然係好, 但真係好=.=".....
2. rm得realplayer開到...有點麻煩=.="......
回復 支持 反對

Originally posted by NEC at 2006-8-23 20:04:

thx@@!

但係...有幾個問題=v=

1. avi雖然係好, 但真係好=.=".....
2. rm得realplayer開到...有點麻煩=.="......

佢錄果個avi,唔係睇開動畫果d avi- -
係大到嚇死人-.-....我試過,錄1-2秒成22mb-口-
唔轉rm放唔到上黎=- -
回復 支持 反對

唔錯喔
幾好用
kaka
回復 支持 反對

幾好呀@@我都想錄..
但唔係好明最尾錄完之後要down個樣野..
係咪一樣要down先會細= ="
如果得既話我都會post xd
回復 支持 反對

Originally posted by 小神 at 2006-8-23 20:34:

佢錄果個avi,唔係睇開動畫果d avi- -
係大到嚇死人-.-....我試過,錄1-2秒成22mb-口-
唔轉rm放唔到上黎=- -

真係好=.=

但個人十分討厭.rm=.=

rm也可算是十分麻煩=.=".........
回復 支持 反對