查看: 3166|回復: 48
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 賣家交易也要小心喔~"~

相信大家都知道系網上同人收野信錯人會俾人呃去hkd
作為買家有一定既風險...
但其實作為一個賣家都有風險...
以我為例...
我自問系一個信譽良好既賣家,同人交易左好耐都一直無出事
自以為自己吾呃人就無問題...但其實錯了!
自從有一晚我系論壇見到有人post我戶口no.話呢個戶口呃佢
我先醒覺到我俾人利用去呃人....
我損失既吾系hkd更加吾系game入面既野
而系...我既信譽同埋如果另一個受害人用法律追究
我更加會惹上官非...更可能成為人地既代罪羔羊!

**由於件事有點複雜>~<希望大家可以花小小時間用心去理解**

首先...吾該nc幫我整左張圖去解釋...

以下系我系某論壇見到有人平放星錢..叫mm123456789.望下佢msn@@
原來佢add左我(我系放星錢的)--

我覺得好可疑...所以就聯同朋友(nc)一齊試下佢...
nc系擔當向mm123456789收星錢以下系佢地既msn紀錄

好正常既交易對話黎...但你睇埋我同mm123456789既對話之後
你就會覺得好可怕==!

佢將我既戶口間接俾左nc入錢落去...目的?
就系等nc同佢講話「入左」然之後佢搵我拎星錢lor\~/
佢得益既不是hkd而系我所俾佢既星錢!!

過左一日之後..nc扮入左錢 而我扮收到錢
我同ncmm123456789msn對話如下

mm123456789nc對話:

我同mm123456789對話:

最後 我緊系無俾到星錢佢啦--+
可能你會問點解我會知道佢咁呃人...
因為呢種騙案真系發生左我同另一個受害人身上..
詳見此帖∼>http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=2505775&extra=page%3D4

本身我吾想將呢件事太公開...但佢真系接二連三咁開其他msn黎重施故技
因為我身受其害過一次...我已經吾會再中計...
但其他人呢?佢吾搵我 佢一樣會搵其他賣家...

我今次無理到呢位想利用我戶口呃人既騙子...
但同樣有人聲稱俾佢呃左...
亦即系話有好既賣家又俾佢利用左了...

而我之前吾想將呢d騙案公開...
好主要因為我顧慮到...有更多既人仿照此方法呃更多既人..
但系e家我諗到一種解決方法
而我此後同人網上交易都會採用^^”
方法如下:

當一切交易細節傾談好之後我會俾我戶口no.買家
買家入數完務必保存入數紙
*清楚在入數紙上寫上收貨既星夢ac,lv,聯絡msn*
再用相機影下/其他可行方法將入數紙既戶口日期,時間,銀碼(已完成**步驟)sd俾我
我會根據入數紙既資料將物品交與正確既入數人~
入數紙sample~~

我知道呢個步驟會帶來一定既麻煩...
但當你遭遇過同我一樣既經歷之後..
呢個步驟就系保障到買賣雙方既方法
(ps:如果諗到其他更好既方法記得講我知><)
我講出黎吾系教人去呃人....只系我知道吾講出黎都同樣有人受騙
咁不如講出黎.....等多d人防下都好

希望大家以後交易小心d...
吾好好似我咁俾人再利用><!

評分

參與人數 2樂點 +10 收起 理由
反町◎笨貓 + 5 不錯的建議
NEC + 5 精品文章 &amp; 原創內容

查看全部評分

回復

我同人地交易都會叫佢影單比我睇-,-"....!但羊羊你比人屈番轉頭都有既--" d人咁好比$你洗-.-" 仲要用你名-.-'..
咁你而家點做呀?"比番d $$佢地?"

回復 支持 反對

看! 又是nc偉大的傑作!
回復 支持 反對

原帖由 SIU貓喵 於 2007-6-20 07:39 發表
我同人地交易都會叫佢影單比我睇-,-"....!但羊羊你比人屈番轉頭都有既--" d人咁好比$你洗-.-" 仲要用你名-.-'..
咁你而家點做呀?"比番d $$佢地?"

另一個受害人報左警啦=口=
我已經將利用我個衰人既ip/msn對話紀錄/星夢ac/電話(好辛苦先查到><)
呢d資料保存好晒^^
我以後同人交易都一定會影相睇低><
回復 支持 反對

A 是昆星夢錢 而不是港錢???

點解B 唔add C?? 而ADD左A@@?

回復 支持 反對

原帖由 反町◎笨貓 於 2007-6-20 03:53 PM 發表

因為佢唔知c放星錢= =
回復 支持 反對

死啦
搞到我唔敢拎d野出黎賣-.-
搞到我都驚埋><
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
原帖由 反町◎笨貓 於 2007-6-20 15:53 發表

多數都係用「平」黎吸引玩家. . . .

原帖由 〝★羊羊 於 2007-6-20 15:27 發表
相信大家都知道系網上同人收野信錯人會俾人呃去hkd
作為買家有一定既風險...
但其實作為一個賣家都有風險...
以我為例...
我自問系一個信譽良好既賣家,同人交易左好耐都一直無出事
自以為自己吾呃人就無問 ...

比較想知
mm123456789 收唔到錢之後有冇話要報警告你:lol

回復 支持 反對

原帖由 [H]無想☆↑ 於 2007-6-20 08:20 發表

絕對系啦
4千萬星錢 肯hkd1千蚊放wor
好吸引^^
所以有人明知我吾呃人 不過我放hkd350=1000m
有d貪小便宜既人往往會同前者收~"~
可能佢地諗吾到 俾人呃左損失既會更大!
回復 支持 反對

原帖由 [H]無想☆↑ 於 2007-6-20 04:20 PM 發表

佢放900蚊4000m=.=

市價都300幾蚊1000m啦 = =
回復 支持 反對