查看: 8425|回復: 86
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[影圖分享] [教學] 只f0r新手=] (ps) 印brush, cut人 ==交功課可獲素材(好差o既.__.v)==

關閉 [複製鏈接]
近排見好多新手學整圖-3-
我好開心呢v__v
不過有新手問我點用ps7-.-
上yahoo打點印brush其實都幾難搵, 今次我圖文並茂教大家. -3-

看教學前請注意﹕由於圖尺寸太大, 部份字被遮蓋, 所有教學步驟已複製在每個圖片上方.
不便之處, 敬請原諒.

首先系學印brush
材料﹕brush, ps7, 以及你對手
竟然有人問我邊度dl ps7=.=
無奈之下, 方便新手-.- 我系度講多一次

1. 下載ps7.0

注意﹕vista版本可能無法運作ps7.0, 我依家搵緊辦法.

2. 開你想整o既圖, 同埋brush

冰冰提供之brush﹕ ( 按右鍵, 另存圖片 )

3. 整圖前, 首先用「裁剪」括住你淨系想要o地方, 然後「enter」.

4. 首先用「矩形選框工具」, 括住成個brush.
5. 然後「編輯」, 「定義畫筆」, 「確定」.

6. 跟住按畫筆, 拉到最下, 可以搵返你岩岩新增o既brush.
7. 雙按brush.

8. 選取你鍾意o既顏色.
9. 選取你鍾意o既透明度.
10. 印落去你想整o既圖上面.

11. 完成xd

有關存檔要主意o既事項, 請拉到最底.

=========================我是分隔線======================
跟住教大家點cut人
-.- 好多人真系跑過黎問我點cut

材料﹕ban底 (非必須), ps7.0, 你想整o既圖, and你對手

冰冰提供之banner:
1. 開哂所有野先
2. 好似岩岩印brush咁, 剪左個人出黎先, 但要注意, 剪得愈細愈好.

3. 按ctrl+A全選張圖, 再按ctrl+C複製張圖.
4. 按返去banner個邊, 再按ctrl+V貼上張圖.

5. 依個時候, 可以整張圖去你想o既地方
6. 按擦子膠, 簡適當大小, 可以開始刷走背景.

7. 刷到咁上下, 可以簡放大鏡, 然後按一按張圖, 就可以放大.

8. 擦完, 可以簡返放鏡, 然後右按張圖, 簡縮小.

9. 完成xd

========================我是分隔線=========================

注檔請注意!!!

終於整完成個教學lu-.-
為左方便新手-v- 我真系每一步都要printscreen講比大家知.
請大家加油整圖@v@

請留下你o既CM及功課 ( 新手一定要交功課.v. )

版權沒有,歡迎轉帖。
特例, 可以未經本人許可, 隨意轉帖, 絕對歡迎.

以下為少量素材, 新手交完功課就可以拎-v-
遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復

評分

參與人數 1樂點 +10 +10 收起 理由
siu芷 + 10 + 10

查看全部評分

回復

第1111111111`
冰冰好野`[[yoyo_210]]
一陣遲d先交功課[[yoyo_142]]

回復 支持 反對

re元
你知唔知個教學整到我發癲=.=....
記住交功課.v. 唔好淨系偷睇我o的brush跟住唔交
回復 支持 反對

印bh好似有人教過了..
d ban底好似似曾相識-   -+
anyway 多謝分享
回復 支持 反對

唔交功課就回,,呵呵[[yoyo_168]]
多謝分享[[yoyo_210]]
回復 支持 反對

re芷
有人教過咩=.= 我就系搵過冇人教我先開p0
anyway 唔洗多謝 xd
p.s =.= ban底似曾相識, 系因為依o的淨系f0r新手.__." 你依o的老手其實可以唔洗睇=.=
講起你肯比分我已經好感動 ((流淚[[yoyo_115]]

re笨小魔
.__." 快o的整哇

回復 支持 反對

-.-新手新手係到;
brush有人教過了-.-;
ban底冇記錯八千流教羽化-.-;
個人喜歡背景擦-.-;
save野用png-.-v
!anway;多謝教學;-.-;
回復 支持 反對

re靜